Mad gør glad

18 millioner portioner gule ærter

26. oktober 2017

Vi er nu for alvor kommet ind i efteråret, og det betyder, at de velsmagende gryderetter et tilbage i køkkenet.

Man har spist gule ærter gennem flere tusinde år, og faktisk er ærter sammen med kål en af de ældst kendte grøntsager i Danmark, og tørrede ærter har været kendt helt tilbage i bronzealderen. Ærter var en af de vigtigste afgrøder frem til 1800-tallet, hvor man producerede så mange ærter, at de også udgjorde en væsentlig eksportvare.

Gule ærter er en simpel ret, som består af modnede, tørrede ærter, som koges møre sammen med en klar suppe, der er kogt på kød og grove grøntsager. Retten hører til i kategorien søbemad, som kan spises med ske, og det gør ikke retten mindre hyggelig at samles om på en kold og regnfuld dag.

Som med mange andre af de klassiske, gamle danske retter findes der regionale forskelle på, hvilke råvarer der anvendes til at frembringe den velsmagende ret. I Nordjylland anvendte man gerne grisetæer, mens man på Sjælland har brugt kogeflæsk og svineskank.

Gule ærter er blevet en del af den nordiske trend

Retten har, som så mange andre af de klassiske danske retter, undergået en renæssance, hvor den er gået fra, i mange år, at have været opfattet som gammeldags kromad, til at have fået plads på menukortet hos flere københavnske gourmetrestauranter. Du kan eksempelvis opleve i en nordisk udgave af hummus, baseret på flækærter i stedet for kikærter.

Historisk set har tilberedning af gule ærter været en langsommelig proces, hvor ærterne skulle stå i blød og efterfølgende simre i flere timer i en gryde.

Men i 1960’erne lancerede man et granulatprodukt, som nedsatte tilberedningstiden til blot 5 minutter, så gule ærter kan faktisk i dag opfattes som en form for fastfood.

Retten havde sin storhedstid i efterkrigstiden. I 1947 blev der solgt ikke mindre end 900 ton gule ærter, hvilket svarer til, at der blev spist hele 18 millioner portioner gule ærter i Danmark det år.

 

 

 

Kilde: http://guleaerter.dk/et-stykke-svendborg-historie/