Mad gør glad

Årsdag for Danmarks nationalret

02. oktober 2017

Det er nu ved at være årsdagen for kåringen af Danmarks nationalret. Tilbage i 2014 satte daværende Fødevareminister, Dan Jørgensen, gang i debatten omkring dansk mad, og hvad man forstod ved rigtig dansk mad. Debatten skabte dengang grundlaget for en afstemning blandt danskerne omkring hvilken ret, der var mest dansk - altså hvilken ret, vi kunne kalde for Danmarks nationalret.

Over 60.000 danskere deltog i afstemningen om deres favorit til Danmarks nationalret. Stegt flæsk blev kåret som nationalret med næsten halvdelen af stemmerne.

Dengang sagde Fødevareministeren således om debatten og afstemningen:

Kåringen af Danmarks nationalret har sat gang i en debat om danske råvarer og vores fælles madkultur. Nationalretten er endt øverst på dagsordenen i kantinen på arbejdspladsen, rundt om middagsbordet og i medierne. Det er jeg glad for og stolt over.

I dag følger over 25.000 mennesker nationalretten på Facebook, hvor der er blevet diskuteret livligt.

Danskerne har valgt stegt flæsk som Danmarks nationalret. En ret, som jeg selv holder meget af. Nationalretten har været med til at begejstre og inspirere danskerne til at genopdage de mange gode danske retter,” sagde Dan Jørgensen dengang og fortsatte: ”Dansk – og ny nordisk mad er berømmet ude i verden. Men hjemme i vores egne køkkener glemmer vi ofte vores madrødder. Nationalretten har været med til at genfinde og udvikle vores madtradition”.

Retten er stadig yderst populær, og der er i kølvandet på kåringen kommet flere restauranter, som har stegt flæsk med persillesovs ad libitum, her kan man altså altid få stillet sin lyst til nationalretten.