Mad gør glad

Kender du Lindström?

06. februar 2018

Eller rettere kender du Bøf Lindström? Det er et lidt besynderligt navn til en ret, men ikke desto mindre gemmer der sig en meget velsmagende ret, der kan ses som den svenske pendant til pariserbøffen.

Som med så mange andre retter, eksisterer der flere forskellige, lige plausible, historier om rettens oprindelse. Der verserer ikke mindre end tre forskellige historier om tre forskellige ophavsmænd til den helt specielle hakkebøf.

Norsk, svensk eller russisk oprindelse

Den første historie går på, at det skulle være den norske kok Adolf Henrik Lindström, der står bag retten. Han deltog i flere forskellige polarekspeditioner i starten af 1900-tallet, og da der ofte var knaphed på råvarer, var det en kunst at få maden til at strække og samtidig smage godt. Derfor opfandt han en slags frikadelle, hvor han blandede det hakkede oksekød med æg og mel samt finthakkede løg, ka­pers, rødbeder og syltede agurker. Bøffen, som i øvrigt blev uhyre populær, blev opkaldt efter sin norske ophavsmand.

I en anden version af fortællingen tilskrives den stockholmske restauratør, Maria Kristina Lindström, æren for rettens oprindelse. I en tredje version skulle opskriften stamme fra Rusland og være blevet overleveret til Hotel Witt i Kalmar af en russisk officer.

Hos Det Danske Madhus har vi også lavet en udgave af Bøf Lindström, der læner sig meget op ad den originale opskrift, vi har dog valgt at udelade æg og erstatte mel med kartoffel, da vi synes, at det giver en bedre smag og konsistens. Vi vil derfor gerne sende vores varmeste anbefaling om, at du, hvis du ikke har stiftet bekendtskab med denne ret, kaster dig ud i at prøve den.

 

 

 

Kilde: http://www.dr.dk/levnu/mad/hvorfor-hedder-boeffen-lindstrom