Mad gør glad

Knoldselleri på bordet

16. april 2018

Knoldselleri er en af de mest velkendte rodfrugter. Den har ligesom mange andre af de gode rødder redet med på den popularitetsbølge, rodfrugterne har været på i den seneste tid.

Det er primært rodknolden, der bruges i madlavning, men man kan faktisk bruge det hele, for stilke og blade vil gøre underværker for smagen i eksempelvis en suppevisk.

Knoldselleri har en meget karakteristisk smag, der kommer fra æteriske olier. Den smager både sødt, bittert og af umami. Der er dog stor smagsforskel alt efter, om du serverer den rå eller tilberedt. Jo længere du tilbereder den, jo mere sød og fyldt med umami bliver smagen.

Man får ikke mere for pengene ved at købe det største

Den ofte jordede skal indeholder snehvidt kød, og den gennemsnitlige knold er på størrelse med et lille hvidkålshoved. Flere forsøg viser, at en stor og en lille selleriknold faktisk indeholder samme mængde tørstof. Køber du et stort selleri, får du altså blot et mere vandholdigt produkt, med svagere smag. Samtidig risikere du også, at sellerien vil være svampet og fuld af huller i midten, fordi den er blevet drevet for hurtigt frem i sin vækstfase.

Lige som de andre rodfrugter er selleri en fantastisk råvare, der kan anvendes på utallige måder. Den er velegnet i supper, mos eller som bagt tilbehør. Den kan anvendes rå, revet, blandet med gulerødder og æbler eller eksempelvis som et ekstra element i en waldorfsalat.

En klassisk ret, der måske er gået lidt i glemmebogen, men som vi gerne vil slå et slag for, er boller i selleri. Dejlige, velsmagende kødboller i en god opbagt sovs med selleritern serveret med kogte kartofler.